בלוג - מאמרים אחרונים

הפחמימה המוכפשת – "אני לא אויבת"

בשנים האחרונות מסתובב לו 'טרנד' חדש שהוציא לנו שם רע, ביותר!
עכשיו אנחנו כאן על מנת לטהר את שמנו ולהדגיש כמה חשוב עבורכם מקומנו.
הפחמימות –

אז, מה איתכם? גם אתם מאלו ש'לא אוכלים פחמימות'…?! 'לא נוגע בלחם' 'אני רק ירקות וחלבונים'
מי אמר לכם לעשות את זה? ולמה לעזאזל!?!!!
מה הפחד הגדול הזה מפחמימה? איך הוא נוצר? ומאיפה הוא מגיע?
חייבים לעצור הכל, ולעשות פה קצת סדר!

בראש ובראשונה, מהי בכלל פחמימה!? 
בפשטות, פחמימה = סוכר.
במורכבות,
פחמימה היא תרכובת אורגנית המורכבת מיחידות פחמן ומימן=מים (מכאן בעצם שמה) והם יחדיו יוצרים את מולקולת הגלוקוז, שאנו מכירים במילה 'סוכר'. מספר היחידות השונה, אופן הקשרים בניהם וסידורם הוא שיקבע באיזה 'סוג סוכר' מדובר (חד/דו/רב) – דבר שיפורט בהמשך…מבטיחה.
אז הפחמימה עשויה בעיקרה מיחידות גלוקוז.
אבל מי זה הגלוקוז? –
אפתח בזה שהוא ממש לא רק הסוכר ששמים בקפה!
גלוקוז, עשוי ממספרים שונים וצירופים שונים של יחידות הסוכר (שאנו כביכול מכירים).
הוא התרכובת המרכזית המשמשת בתהליך הפקת האנרגיה ביצורים חיים. המגיב הראשון בתהליך הנשימה התאית וחיוני ליצירת כל תא ותא בגופינו.

ללא ספק ניתן להבין שפחמימה הינה מרכיב חשוב מאוד לתפקוד תקין.
אפשר להתווכח על כמות הפחמימות שכל אחד יצרוך, אך לוותר עליהן ככלל, יביא לפגיעה בתהליכים חשובים מאוד המתרחשים בגופינו!
מה אתם אמורים להבין מכל זה?
פחמימה הינה האנרגיה הזמינה ביותר לגוף, וחשובה מאוד לתפקוד באופן כולל ובפרט לאיברים אשר צורכים אנרגיה רבה בצורה רציפה ואינטנסיבית לדוגמת: המוח, הלב, הריאות והשרירים…
אנו צריכים לצרוך 55%-70% פחמימות מסך הקלוריות היומיות שלנו. האחוזים ישתנו בהתאם לאדם העומד מולנו; גילו, אורח חייו, מחלות ותחלואות הגוף והנפש שלו, גנטיקה, כמות הפעילות הגופנית שמבצע ועוד שיקולים אחרים ונוספים.

אז מה הדיבור הזה על התנזרות מפחמימות!?…
עוד מיתוס, שנוצר בעקבות חוסר ידע או לעיתים 'רק' חוסר דיוק. כוונת המשורר הייתה להימנע מ'פחמימה פשוטה'. (ואומר לכם עוד משהו, לא צריך להימנע! מכלום. כי אנחנו פה לא בעד קיצוניות הרי. אז פשוט נעשה מאמץ לצמצם את צריכתה לאירועים מיוחדים)
ואיך כן נספק את אחוזי הפחמימות הדרושים לתפקודים החיוניים!?
בעזרת פחמימה שאינה פשוטה! אבל, מה אני מבלבלת לכם במוח, פשוט, לא פשוט. שום דבר כבר נשמע לא פשוט בתוך הבלגן הזה.
מה זה פחמימה פשוטה?! ומי זו האינה פשוטה!? יש גם פחמימה מסובכת!?? או, פשוטה יותר או פחות?!
נסדר את הדברים; יש פחמימה פשוטה, ויש פחמימה מורכבת! מורכבת in , פשוטה out

ואיך מבדילים?
ברובד העמוק והמסובך, כפי שהתחלנו לספר כבר למעלה, סוג הפחמימה בעצם תלוי במספר יחידות הגלוקוז (=סוכר) אליהן היא תתפרק בגוף. אופן פירוק התרכובת הוא שישפיע על האופן בו היא תנוצל בגופינו. ואנחנו רוצים שהיא תנוצל טוב!

נוסיף את ההסבר שאני חייבת לכם ממקודם וכל האסימונים יפלו:

 

תרשים יפה, אה?…. אבל "איך אפשר לקרוא את זה" ?!!!-

בגדול, עזבו הכל. (מי שצריך את זה, יבין…) 

אנחנו… בואו נלך תכלס:

השאיפה שלנו היא, שיהיה יחס גדול יותר לטובת רב הסוכר המאפיין פחמימות מורכבות, לעומת דו- הסוכר ובעיקר חד הסוכר המאפיין את הפחמימות הפשוטות!!!

  • אחרי שהצצתם בתרשים וקיבלתם משפט 'תכלס' (כי זה מה שאנחנו הכי אוהבים) תוכלו לעשות לעצמכם סיכומון ביניים בראש.

 

עכשיו קבלו כמה דוגמאות מחיי היומיום כדי שתוכלו להכניס את עצמכם למשוואה:

פחמימות פשוטות: פחמימות מורכבות:
חיטה לבנה, סוכר מזוקק (שולחן), משקאות מוגזים וממותקים,
חטיפים, דברי מאפה, שוקולדים, סוכריות,
עוגות ועוגיות, מזון מטוגן ומשומר…
קטניות ודגנים מלאים

קינואה, כוסמת, דוחן, שיבולת שועל….

 

נו…. נפלו האסימונים!?…. 

אני ממש מקווה.

 

אסכם לכם: 

סוג הפחמימה אותה אנו צורכים (פשוטה/ מורכבת) משפיע על אופן פירוקה בגופינו, הוא שיקבע האם יחידות הסוכר ממנו היא מורכבת ילכו לניצול (= אנרגיה זמינה) ו'ישרפו' (כמו שאתם אוהבים לקרוא לזה…. ,שרפתי ככה וככה קלוריות בשיעור האירובי היום") או יאגרו במאגרי חירום לשעת צורך – ששתי אלו לגמרי מטרות בריאות וטובות עבורנו.

או לחילופין , 

יצטברו למאגר המתקשה להיות מנוצל (=שומן) שעם הזמן הופך למאגר שאינו בריא ואף מזיק מאוד, המביא איתו תחלואות רבות.

אבל, נזכיר שוב. איננו רוצים להתנזר מדבר, כי יש מי בגופינו שרוצה וצריך את ה'פחמימה המאיימת' ולכן עלינו לדאוג להם, פשוט נזכור שהם מעטים והדבר צריך להיות במידה. 

הכל תלוי במינון!

אם תאכלו באירוע מיוחד / חופשה/ חגיגה איזה בייגל לבן או פרוסת עוגה, לא תהיה שום בעיה, הגוף ידע להסתדר עם המאורע 'החריג', אך, אם הדבר יעשה על בסיס יומיומי וקבוע, יגיעו עימו תוצאות מזיקות די מהר. ולא מדובר על השמנה (אמנם, גם…) אבל בעיקר על תחלואה! ואיננו רוצים להיות חולים.

 

ויאללה…ממחר , אוכלים פחמימות…
מורכבות!!!!

בבריאות שלמה
והצלחה =)

 

**התוכן המוצג באתר זה מיועד לספק מידע בלבד, אינו מהווה תחליף לחוות דעת מקצועית ואין לראותו כמיועד לכך. במידת הצורך מומלץ לפנות למומחה !

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן