but first coffee

מי אתם אלו שיכולים להתאושש בבוקר ללא כוס קפה, ואיך לעזאזל אתם עושים את זה?!

 

בשנים האחרונות הולכת וגוברת תופעה שכזאת- 'הזרקת' קפאין כדבר ראשון שקמים בבוקר.

ה'רציניים' עושים את זה במיטה, כביכול כפינוק, ואז אפילו לא מצחצחים שיניים…

ה'פחות רציניים' עושים פיפי, מעבירים צחצוח ואז רצים אל הספל…

וה'זלזלנים ביותר', מעיזים לשתות את הקפה הראשון רק לאחר שהתקלחו, התאפרו, התגלחו והתלבשו…ואוו! זה לא יאמן איך הם עושים זאת…

 

ציניות… כן!?…

ואיך רואים את אלו ששותים את הקפה שלהם רק באזור 11:00 או אפילו 16:00- יצורים מהחלל החיצון! למרות… שהם דווקא המדוייקים ביותר.

 

איך זה קרה? למה לנו לעשות את זה לעצמינו? מה זה נותן ומה זה הורס?

ואיך נלמד לאזן את זה?-

קפאין (Caffeine) 

חומר פסיכואקטיבי ממריץ ממשפחת הקסנתינים. הנמצא באופן טבעי בלמעלה מ-60 מיני צמחים בעולם, כגון: פולי קפה, עלי תה, גואראנה, פולי קקאו, באגוז קולה, בעשב המאטה ועוד…. הקפאין עשוי להימצא בעלים, בזרעים, בגרעינים ואף בפירות של הצמחים המכילים אותו. 

בעבור הצמח המכיל אותו, הקפאין הוא קוטל מזיקים טבעי, מכיוון שהוא משתק והורג חלק מהחרקים המנסים להיזון מהצמח. …. מעניין אה?!?….

הוא הסם הפסיכואקטיבי הנצרך ביותר בעולם!! ואף עלול להביא להתקפי חרדה בשילוב עם תרופות  SSRI, הנפוצות כיום מאוד לשימוש.

צריכת הקפאין בימינו נובעת בעיקר משתיית קפה (נמס, טחון, מפולים או מקפסולות), תה, קקאו, משקאות קלים ומשקאות אנרגיה ואף מאכילת מזונות המכילים שוקולד למשל =) שרבים ומגוונים הם.

 

  • כיצד משפיע על גופינו!?

לקפאין השפעה רבה על מערכות שונות בגופנו. הוא נספג במהירות במערכת העיכול ומשפיע בין היתר על מערכת העצבים המרכזית, על הלב וכלי הדם. רמתו בדם עולה לאחר 15-45 דקות ומתחילה לרדת תוך 3-6 שעות. רמת השיא של הקפאין בדם היא כ-60 דקות מרגע צריכתו.

מיליארדי אנשים צורכים אותו מדי יום, בעיקר במשקאות קפה ותה, ולרוב על מנת לנצל את התכונות המעוררות שלו. הוא נחשב לחומר ממריץ, המשפר את היכולת השכלית והחשיבה, מקטין את העייפות ואת זמן התגובה. השפעות הנחשבות לחיוביות מאוד בחברה ההישגית והתחרותית של ימינו. עם זאת, צריכה עודפת של קפאין עלולה להיות מסוכנת ולגרום להרעלת קפאין ולתופעות לוואי מסוכנות וחמורות לכלל האוכלוסייה ובפרט לנשים בהריון.

חשוב לדעת כי עוד בטרם הגעתן של תופעות קשות ומסוכנות ישנם חסרונות נוספים לצריכת קפאין שאינה מוגבלת, לדוגמת:

כאבי ראש, סחרחורות ובחילות

הפרעות עיכול ופגיעה בספיגת חומרים החשובים לגופינו- נרחיק אותו כשעה מאוכל וכן מנטילת תוספי תזונה.

חוסר שקט ועצבנות. 

חוסר מנוחה, ערנות יתר ויצירת נדודי שינה.

מקשה על ההירדמות- ההמלצה היא לשתיית כוס קפה אחרונה באזור 16:00.

מגביר הפרעות חרדה.

מייבש- לכן על כל כוס קפה , נקפיד לשתות 2 כוסות מים.

חומר ממכר העלול לגרום לתלות.

מעלה דופק ומגביר לחץ דם, ולכן אינו מומלץ לסובלים מלחץ דם גבוה ולנשים בהריון. 

נוסף לאלה, כדאי לדעת כי, חלק מהאנשים רגישים לקפאין. ( כן, כן קיימת רגישות גם אליו! ) והיא מתבטאת בתסמינים מוגברים וקבועים של: הפרעות שינה, חרדה, עצבנות, הפרעות בעיכול, פעימות לב לא סדירות ואחרים…להם מומלץ להימנע משתיית קפה בכלל או לפחות לצמצם מאוד!! את מספר כוסות הקפה שהם שותים ביום. 

במצבים החמורים עלולה צריכה מוגזמת של קפאין (מעל למידה המומלצת לאדם מסוים וספציפי!!) לגרום להרעלת קפאין; תסמונת רפואית המתחילה בנדודי שינה, בקוצר נשימה, בהתרגשות ובאי שקט שיכולים להתקדם עד בלבול. בהמשך ייתכנו שינוי במצב ההכרה, התכווצות שרירים, צלצולים באוזניים והזיות. במקביל מופיעים גם השתנה מרובה, דפיקות לב מהירות ,הפרעות קצב ורתיעה מאור (פוטופוביה). 

 

**על פי הנחיית משרד הבריאות בישראל, מוצרים עם תכולת קפאין של מעל 150 מ"ג ל-1 ק"ג או לליטר צריכים להיות מסומנים בהודעה על כמות קפאין גבוהה, ומוצרים עם תכולה של מעל 350 מ"ג לק"ג נדרשים לתהליך הערכת סיכון במשרד הבריאות. 

 

ולשם ההבהרה: 

 

!! עם כל זאת, כיום קפה נחשב למשקה לגיטימי. ואף מועיל לדברים מסוימים בכמות מוגבלת.

לדוגמא:

מעורר ומקטין עייפות.

מניע ומקטין את זמן התגובה.

משפר יכולת שכלית והחשיבה.

מגביר את קצב חילוף החומרים בגוף.

מסייע לדחיית עייפות השריר בעת מאמץ גופני, על ידי הגברת קצב ניוד חומצות השומן כמקור אנרגיה ולכן אנשים רבים המבצעים פעילות גופנית באופן קבוע, צורכים משקאות המכילים קפאין לפני ביצוע פעילות. 

(יש הטוענים כי על ידי כך גם מוריד תחושת כאב ומשפר ביצועים, בביצוע פעילות גופנית.)

 

ועכשיו, לשאלת השאלות:

האם קפאין ממכר?

אז….זוכרים את אלה מלמעלה?!…. שלא יכולים לפתוח את הבוקר בלי כוס קפה….!
אם כך, התשובה היא: כן! קפאין ממכר במידה מסוימת, משום שהוא משפיע על מערכת העצבים המרכזית. ולכן, שימוש מוגבר ומתמשך בקפאין עלול לגרום לתלות גופנית ותסמיני גמילה הנמשכים מספר ימים וכוללים: כאבי ראש חזקים, עייפות, תחושת דכדוך, חרדה, רגזנות, חוסר שקט ולעתים בחילות והקאות.

 

לסיכום, 

צריכת קפאין בצורה מושכלת ומתונה עשויה להיות בעלת יתרונות ברורים. עם זאת, צריכה מוגזמת של קפאין עלולה לגרום לתופעות לוואי חמורות וקשות ולכן מומלץ להיות עם יד על הדופק ולצרוך כמות הנחשבת לבריאה ושאינה מוגזמת.

 

רוצים מידע נוסף ? מדוייק וספציפי עבורכם… דברו איתי ♥

 

ויאללה, 

שיהיה לנו קפה נעים

1 תגובה

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן